суботу, 14 жовтня 2017 р.

«Задля свободи своєму народові…»


«Dulce et decorum pro patria mori! (Солодко і гарно вмерти за Вітчизну)» - навів у 1918-му Михайло Грушевський ці слова давньоримського поета Горація у пам’ять про загиблих під Крутами мужніх і самовідданих українських юнаків, що без вагань поклали свої голови ,захищаючи Україну від російського агресора. «Кров пролили молоді герої задля свободи своєму народові…» - зазначив великий українець.

Те, що захист рідного краю від ворожих зазіхань не обходиться без жертв, відчули на собі радомишляни через 97 літ після трагічного і жертовного Крутянського бою. Так само у завійному й морозному січні прийшла на радомишльську землю перша чорна звістка, що, так само стримуючи потужну військову навалу північного сусіда, на Донбасі поліг смертю героя 39-річний уродженець села Макалевичі Олександр Любомирович Босий.




16 січня 2015 року позиції 2-ї батареї 44-ї артилерійської бригади, що вела запеклі бої з ворогом, обороняючи Дебальцеве, біля села Одрадівка Артемівського (нині – Бахмутського) району, накрили шквальні обстріли російських «Градів». Разом з Олександром в укритті загинули ще троє бійців: М.Штанський, В.Каракула та С.Слобоженко.


Землянка, у якій загинули вояки.
У березні 2015 р. бойові побратими встановили на місці їхньої загибелі памятний хрест.

З почестями поховали Олександра Босого на цвинтарі в рідному селі поруч з могилою батька.
Олександр жив з родиною у Бородянському районі на Київщині. Звідси його й мобілізували до українського війська у вересні 2014-го, коли бойові дії на сході України загострилися. З листопада він уже безпосередньо перебував у зоні АТО. І був там до останнього свого бою…
Указом Президента України №311 від 4 червня 2015 р. «за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» Олександр Босий нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).
Через рік після смерті героя в центрі Макалевичів біля братської могили радянських воїнів, що полягли тут у 1943-му, та пам’ятної стели на честь загиблих у Другій світовій війні воїнів-односельців звитяжцеві сучасної визвольної війни українського народу встановили меморіальну дошку.



Рішенням Макалевицької сільської ради вулицю Леніна в селі перейменували на вулицю Олександра Босого.

Газета «Зоря Полісся», 13 жовтня 2017 р.


Немає коментарів:

Дописати коментар