вівторок, 7 березня 2023 р.

«Олень» на узліссі

 

Зараз це знане й примітне для радомишлян місце у спілкуванні позначають як «біля дідів». А от до спорудження скульптурної композиції-арки, що стала сучасною візитівкою Радомишля, його називали «біля оленя», маючи на увазі розташований там пам’ятник лісовому мешканцеві, достатньо поширеному в наших лісах. І не тільки в наших, позаяк такі типові символи «соцреалізму» встановлювалися у багатьох місцинах ­– на узбіччях доріг, що проходили через лісові масиви, у парках, зелених зонах і т.ін. Так само, як неодмінними й повсюдними атрибутами були у радянську пору «дівчата з веслом», «парубки зі списом» та іже з ними.

З’явилися «олені» десь у 1950-х. Принаймні згадка про появу пам’ятки на в’їзді до Радомишля припадає на 1957-й, що й зафіксувалося на світлині. Зараз наш олень «ховається» у лісовій гущавині. А тоді, зверніть увагу, був на видноті. Лісу у нас тут трохи побільшало, виходить…

А на іншому тогочасному фото – подібний символ на протилежному кінці автобусного маршруту «Радомишль – Київ» (можливо, саме ним курсує автобус, що втрапив у об’єктив): у Святошиному.

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар