пʼятницю, 3 вересня 2021 р.

У Радомишлі вперше пройшли обласні змагання лісорубів

 

Цьогоріч будь-які змагальні заходи мимоволі розглядаються крізь призму Олімпійських Ігор, які нещодавно проводилися в Токіо. В програмі Олімпіад такого виду як звалювання лісу тимчасом немає (малоймовірно, втім, що й найближчим часом з’явиться). Проте змагання професійних звалювальників лісу проводяться в багатьох країнах, а з 1970 року кращі з них суперничають на чемпіонатах світу серед лісорубів. Україна, увійшовши до Міжнародної асоціації вальників лісу (IALC), долучилась до них у 2002-му, хоча власні подібні професійні суперництва влаштовує вже в 23 раз. Проходять вони, звісно, за міжнародними правилами.

Їх програмою визначено п’ять змагальних видів, та один – теоретичний.

Чи не найвидовищніший з-поміж них – звалювання дерева. Упродовж трьох хвилин лісоруб повинен «покласти» дерево у точно визначене місце, що позначається жердиною. Заліковим вважається влучання в коридор «плюс»-«мінус» метр від нього.

Свою професійну майстерність звалювальники мають також продемонструвати у розкряжуванні стовбура так званим комбінованим різом, відрізаючи від двох колод диски, товщиною від 3 до 8 см. До того ж, половину діаметра дерева до червоної лінії він повинен різати знизу, а іншу частину – зверху. До речі, на першостях світу одним з найкращих досягнень українців є «срібло» в комбінованому різі у Віталія Костюшка із сусіднього з Радомишльщиною Тетерівського лісгоспу, що вважається одним із знаних центрів підготовки українських лісорубів до світових турнірів.

У «точному розкряжуванні» – учасник повинен відрізати по такому ж диску від двох стовбурів, під прямим кутом до їхньої поздовжньої осі, не пошкодивши настил, на якому лежать колоди.

У вправі з відокремлення сучків їх, штучно підготовлених у однаковій для всіх конфігурації та кількості, обрізають на деревині одного виду.

А ще – демонструють учасники свою вправність, готуючи до роботи головний для них теперішній інструмент – бензопилу. Тут на швидкість потрібно виконати монтаж ланцюга, розібравши і зібравши пильний апарат пилки.

Що стосується «теорії», то володіння нею лісоруби засвідчують у конкурсі ерудитів.

Усі ці види були представлені й на обласних змаганнях звалювальників лісу, що нещодавно вперше проходили на теренах Радомишльського держлісгоспу. Змагальний майданчик у відповідності з усіма вимогами було обладнано в одному з урочищ Поташнянського лісництва.

 Перед стартом змагань представників усіх держлісгоспів області привітали заступник начальника Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Смічик, головний інженер Радомишльського ДЛМГ Павло Дідковський, перший заступник Радомишльського міського голови Олег Соболевський, голова Житомирської обласної ради Товариства лісівників України Василь Зарічний. 

Після жеребкування учасників чемпіонату, як мовиться, загули пилки, і присутні зосередились на тих або інших майданчиках, де лісоруби демонстрували свої навички та вміння. 

 



 

Головна увага тимчасом була прикута до місця звалювання дерев. Щоправда, спостерігати за цим процесом з огляду на вимоги безпеки можна лише здаля. Проте є в цьому й певна перевага, адже так на видноті були усі моменти видовища, коли зрізане дерево «за велінням» лісоруба лягало точно у відведений коридор. Були навіть ювелірні стовідсоткові влучання в орієнтир.

Віртуозну майстерність у володінні бензопилкою виявляли вправні звалювальники і на інших етапах.

Найбільшу суму балів за підсумками усіх видів змагальної програми набрав Юрій Брожко з Лугинського держлісгоспу, який уже вдесяте став кращим лісорубом області і тепер представлятиме Житомирщину на Всеукраїнському чемпіонаті.

Звання найерудованішого лісоруба року отримав звалювальник Радомишльського ДЛМГ Андрій Мельниченко. 

Він не вперше бере участь у професійних змаганнях обласного рівня, обіймав на них призові місця. Цього разу йому певною мірою допомагали й рідні лісові стіни, адже працює досвідчений лісоруб саме в Поташнянському лісництві. Слід зазначити, що серед його суперників на змаганнях був син Дмитро – звалювальник лісу Коростишівського лісгоспу.

Дмитро і Андрій Мельниченки: батько і син у житті, суперники – на змаганнях.

Переможців і призерів відзначено цінними подарунками та грошовими преміями.

Втім, як підкреслювали організатори змагань, головним на них є насамперед набуття звалювальниками нових знань та практичних елементів лісозаготівельної діяльності, техніки безпеки, запозичення кращого досвіду і високопродуктивних прийомів праці, що будуть в нагоді безпосередньо на робочих місцях.

 

 

Газета «Зоря Полісся», 27 серпня 2021 р.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар