суботу, 11 вересня 2021 р.

Приклад для наслідування

 

Услід за «бронзою» нашої землячки Ірини Коляденко, здобутою на цьогорічних Олімпійських іграх у Токіо, Радомишльщина отримала до своєї скарбниці спортивних нагород срібну медаль на Паралімпіаді, що проходила також у столиці Японії з 24 серпня по 5 вересня. Її виборов у метанні диска легкоатлет Микола Жабняк, що змагався у класі F37, до якого належать спортсмени з церебральним паралічем та іншими ураженнями опорно-рухового апарату.

У трьох токійських спробах М.Жабняк метнув диск на 48, 45 та 52,43 метра відповідно. Найкраща з них і забезпечила йому «срібло» (випередив нашого спортсмена лише Алі Хайдер з Пакистану з показником 55,26 м).

Ця нагорода стала 89-ю для команди України на Паралімпіаді. А загалом українські паралімпійці завоювали 98 медалей (24 «золотих», 47 «срібних» і 37 «бронзових») і в підсумковому рейтингу посіли шосте місце (за загальною кількістю нагород Україна п’ята). Це другий найкращий результат українців в історії паралімпіад. І свій вагомий внесок у його досягнення зробив наш земляк.

З надзвичайною приємністю зустріли цю звістку на Радомишльщині і зокрема в Потіївці. Адже спортсмен-паралімпієць є вихованцем тамтешньої спецшколи-інтернату (віднедавна цей заклад іменується Потіївським навчально-реабілітаційним центром Житомирської обласної ради).

«Це наш випускник, наша гордість! Вітаємо! Пишаємося!» – захоплено коментує паралімпійське «срібло» Миколи Жабняка заступник директора закладу з навчально-реабілітаційної роботи Аза Бурніс.

Народився він 30 вересня 1979 року в Казахстані. А коли батьки переїхали до Житомира, навчався хлопець у Потіївці, закінчивши школу в 1997-му.

Легкою атлетикою він почав займатися у Житомирському регіональному центрі з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт». Згодом –  переїхав до Луганська, де здобув вищу в університеті. А після російської окупації міста переїхав до Бахмута, в якому облаштувався Донецький регіональний центр «Інваспорту».

Після вдалих виступів на всеукраїнських змаганнях Микола дебютував на міжнародному рівні. Та ще й як! У 2005 році у метанні диска він став «срібним» призером чемпіонату Європи, через рік виборов «бронзу» зі штовхання ядра на першості світу.

У 2008-му на Паралімпіаді в Пекіні з улюбленим диском він посів другу сходинку п’єдесталу. У наступних іграх, що проходили у 2012-му в Лондоні, а через чотири роки в Ріо-де-Жанейро, нагород не здобував, обмежившись за олімпійським принципом участю. Натомість вагомими на здобутки були його виступи на світових та європейських чемпіонатах. Притому і зі списом, і з ядром. У послужному списку спортсмена світове «золото» 2013 і 2018 років, «срібло» – 2018-го та «бронза» - 2015-го, європейські перемоги у 2014 і 2021 рр.

Після Пекінського тріумфу він отримав звання майстра спорту міжнародного класу. А ще указом президента України за досягнення високих спортивних результатів, виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України Микола Жабняк був нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

З цими нагородами спортсмен завітав тоді до своєї Потіївської Альма-матер, подякував учителям і наставникам, адже у його спортивних здобутках вагома частка їхньої праці та їхніх чуйних душ і сердець. Тут він завжди був і залишається жаданим гостем.

За словами вчителя фізкультури Олександра Харковця, зірковий вихованець закладу всякчас опікується юними спортсменами, що беруть участь у різноманітних обласних, всеукраїнських та міжнародних змаганнях. І не без успіху. Тож зростають у Потіївці нові чемпіони, за приклад яким слугує титулований паралімпієць Микола Жабняк.

 

 

Газета «Зоря Полісся», 10 вересня 2021 р.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар