вівторок, 1 лютого 2022 р.

Пригоди капітана Жеграя, що починалися в Радомислі, тривають

 

Залюблені в книгу радомишляни напевне не оминули читацькою увагою детективний твір знаного майстра жанру Василя Добрянського «Помилка капітана Жеграя», що побачив світ у 2020 році у видавництві «Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля». Ним автор започаткував трилогію історико-пригодницьких романів, що висвітлюють авантюрні події 1918-го року – періоду Української держави гетьмана Павла Скоропадського. У першому з них саме за проханням ясновельможного відомий ще з царських часів київський сищик Клим Жеграй розбирався у повітовому місті Радомислі із загадковими подіями, пов’язаними зі зникненням німецьких солдатів та дружини місцевого можновладця генерала Савицького, а також шукав сліди викраденого червоною бандою золота з державної скарбниці.

Зі своїм завданням капітан успішно впорався, тож разом з довірою гетьмана отримав нові відрядження.

Спочатку – в Білу Церкву, де відбувається дія другої книжки серії – «Трибунал апостолів» (вона вийшла друком минулоріч). Там йому довелося розплутувати вервечку вбивств, що їх учиняла таємна організація з назвою повісті. Відбувалися події зокрема в тамтешніх маєтностях магнатки Браницької, чиї володіння, між тим, сягали й Радомишльщини.  У творі, до того ж, хоча й мимохідь, але згадуються радомисльські пригоди вправного криміналіста.

А потім він вирушив до самого Берліна. Днями письменник анонсував вихід книжки «Скриня для гетьмана», що продовжує розповідь про Жеграєві пригоди цього разу в столиці Німеччини. Тут він шукає сліди терористів, які готують замах на Скоропадського, і, притому, причетні до наркоторгівлі. Тож долучаймося до читання нових пригод охрещеного Радомислем слідця.

Втім Василь Добрянський, за його словами, нині міркує над тим, а чи не перетворити історико-пригодницьку серію, що набула популярності, в тетралогію. Так що будемо слідкувати за подальшою творчістю талановитого оповідача.

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар