вівторок, 6 листопада 2018 р.

За лаштунками «світлого минулого»


Хтось із сучасних українських політиків прорік, що той, хто не жалкує за СРСР, – не має серця, а той, хто хоче його повернути, – не має голови. Щодо серця, то йдеться передусім про соціальні гарантії, які в ті часи були справжні, а не «паперові», бо рівність, хоча й у бідності, але була. Проте мала та «соціальна держава» не лише вітрину, а й її зворотну сторону, про яку чомусь забувають апологети радянського минулого. І на цих світлинах, дещо з того, що тоді перебувало «за лаштунками» в Радомишлі й біля нього.






Коли щось ремонтувалося й копалося, це зазвичай було «всерйоз і надовго», а ремонтні роботи на дорогах подеколи тривали, як кажуть, до нових віників. Але ж і їздити тодішніми шляхами особливо й не було кому. 1978 р.




Отакі лазівки в огорожі, що існували чи не на кожному підприємстві або організації, у просторіччі іменувалися «комсомольськими прохідними». Через них спритники, яких називали «несунами», виносили все, що погано лежало. 1982 р.


А це вже «парадна прохідна», щоправда аж ніяк не вітринна.


Цю техніку колгосп вирішив на зиму з поля не забирати. Може, пальне таким чином економили… 1979 р.


Привезли… й забули… 1981 р.


«Все навкруг колгоспне,
Все навкруг моє!»


Ще один промовистий приклад дбайливості та ощадливості.
  

Улюблене колись місце відпочинку радомишлян – набережна біля «каплички». Так виглядала розташована тут човнова станція. 1979 р.


Поламані водозабірні колонки зазвичай уже не ремонтувалися. Їх просто ліквідовували і «заглушували». 1988 р.


Просто неба поруч з нібито «складом» - міндобрива. А ми дотепер дивуємося, чому по вінця забруднені хімією грунтові води навколо багатьох сіл… 1978 р.


Зони для сталкерів існували у нас ще до Чорнобиля. 1982 р.


Стовпи в епоху розвиненого соціалізму теж хилилися й падали. 1982 р.


«Благоустроєна» територія колишнього промислового флагмана району - машинобудівного заводу ім.Жовтневої революції. 1983 р.


А це «впорядкований і зразковий» колгоспний двір. 1979 р.


Тут теж рівень господарювання зашкалює. 1982 р.
  

Отакою дорогою і йшли до «перемоги комуністичної праці». 1981 р.




Немає коментарів:

Дописати коментар