понеділок, 6 серпня 2007 р.

Позбавляючись «білих плям»


Започатковуючи свого часу в «Зорі Полісся» тематичну краєзнавчу сторінку «Край рідний», і на думці не малося, що це буде «всерйоз і надовго». Надто обмеженою видавалась попервах інформація про історичне минуле краю, яка вміщувалась в одну-дві рукописні праці ентузіастів краєзнавчої роботи, котрими були засновники і організатори місцевого історико-краєзнавчого музею покійні вже О.Мельник, Г.Покотило, Б.Пивовар, М.Осадчий, М.Криворук, Ф.Шкулій та інші.
Та, вивчаючи їх доробок, доходиш до висновку, що в історії Радомишля і сіл району є ще стільки незвіданого й невідкритого, що його вистачить для досліджень не одному поколінню пошуковців. Що вже тут говорити, коли навіть зовсім свіжі події, скажімо, 1930-40 років, оповиті мороком невідомості через завуальовані й приховані архівні відомості, небажання очевидців, вихованих колишньою системою в покорі і страху, розкривати і стирати оті «білі плями». І приємно, що «Край рідний» став якраз отією змогою для відкриття невідомих або маловідомих, сторінок минулого.
Відтак навколо газети нині об’єдналися спражні ентузіасти краєзнавства, котрі дають можливість читачам поринути у минувшину, добути знань з історії Радомишльщини. Серед дописувачів сторінки, були і зостаються О.Пирогов, В.Фесай, Г.Цвік, В.Василевський, С.Горобець, П.Човнюк, Р.Майстренко, Л.Гладиш, М.Костриця. В.Юрченко та багато інших.
Постійним автором став і уродженець Потіївки кандидат історичних наук Леонід Тимошенко.
  
В «Зорі Полісся» були опубліковані його ґрунтовні історичні дослідження «Потіївка — поселення Потія», «Потіївка та її околиці», «Зберігаючи історичну пам’ять. Відкрито невідомі раніше документи до історії Потіївки». Праця Л.Тимошенка «Потіївка та її околиці у ХVІ-ХVІІ ст.» увійшла до наукового збірника «Малинщина у просторі і часі». Друкуються дослідження історика, присвячені минувшині рідної землі, в інших виданнях. Нині автор працює над дисертацією, тема якої також тісно пов’язана з нашим минулим. Стосується вона теж маловисвітлених сторінок — періоду уніатства. Саме ця робота й прислужилась Леонідові Тимошенку в підготовці запропонованих для друку в «Зорі Полісся» «Нарисів з історії Радомишля». Не претендуючи в них на всеосяжність і довершеність, автор зосереджує увагу читача якраз на тих подіях і фактах, що раніше подавалися поверхово, а то й зовсім були невідомими.
Можливо, дехто знайде тут якісь непевності, суперечності, неточності. Але в тому-то й полягає цінність таких досліджень, щоби будити думку, прагнути до пошуку, аби врешті встановити істину.
Тож стануть у нагоді ці нариси безумовно всім, хто цікавиться минулим краю — вчителям і учням, краєзнавцям, просто читачам.

Переднє слово до книжки Л.Тимошенка «Нариси з історії Радомишля»

азета «Зоря Полісся», 1997 -1998 рр.).

Немає коментарів:

Дописати коментар