середу, 16 липня 2014 р.

Питання на засипку: коли скасували кріпацтво?

З довідників, підручників, книг з історії відомо, як постулат, що кріпацтво на наших теренах було скасовано у 1861 році. Проте наведений документ засвідчує, що століттям по тому кріпаччина існувала в СРСР, хоча й у дещо завуальований формі.


Довідкою від 30 квітня 1958 року засвідчується, що правління колгоспу «Ленінський шлях» с.Мала Рача Радомишльського району не заперечує проти виходу гр. Гонтаренка з колгоспу і видачі йому паспорта, без якого в тодішніх умовах людина не могли нікуди переїхати, влаштуватися на роботу, оселитися тощо. Тобто фактично - була безправною і залежала виключно від волі «пана» в особі голови колгоспу.
Такий порядок офіційно було запроваджено відповідними постановами Раднаркому СРСР у 1932-33 р.р. (зверніть увагу, що то роки голодного мору для українського села, як ще однієї ганебно-злочинної форми його приниження і упокорення). Залишити колгосп селянин міг тільки у випадку призову на армійську службу або організованого набору «на соціалістичні будови».

І хоча у 1970-х роках минулого століття, такі обмеження дещо послабилися, лише із запровадженням з 1976 року паспорта громадянина СССР нового зразка цю ганебну кріпацьку норму було скасовано юридично.

Немає коментарів:

Дописати коментар