пʼятницю, 8 лютого 2013 р.

Перший серед перших


У славному літописі Радомишльської музичної школи він багато в чому став першим: першокласник першого шкільного набору, випускник першого випуску, перший з випускників школи, що вступив до консерваторії, та перший професійний музикант. Йдеться про Михайла Севрука - відомого музиканта-гобоїста, диригента, педагога, композитора, музикознавця.


Народився він 1 вересня 1950 р. в Радомишлі. У 1961-1966 роках навчався в Радомишльській дитячій музичній школі по класу труби у викладачів А.Клименка, В.Зайця і В.Москаленка. На навчання до музшколи Михайло прийшов у рік її відкриття, відтак був і серед перших випускників цього мистецького закладу.


Михайло Севрук (другий зліва у другому ряду) - учень першого класу
Радомишльської дитячої музичної школи.

У 1967 році після закінчення Радомишльської школи №2 він вступив до Житомирського музичного училища імені В.Косенка, де вивчав гру на гобої у знаних педагогів-музикантів І.Мостового, В.Носкова, В.Карамишева та диригування - у Д.Сірого. У 1968-1970 р.р. проходив військову службу у військовому духовому оркестрі у місті Овручі (військовий диригент - майор Г.Відомський).
Після закінчення музучилища у 1973 p. М.Севрук став студентом Київської Державної консерваторії ім. П.Чайковського, де навчався по класу гобоя у видатного педагога, гобоїста, вченого-музикознавця професора Є.Носирєва. Ще зі студентських років, з 1975 року, молодий музикант почав працювати артистом духового оркестру при Київському об'єднанні музичних ансамблів під керівництвом художнього керівника i диригента, педагога М.Косякова. А затим двадцять років, з 1976 до 1995 рр., його творчий шлях був пов’язаний  із Заслуженим симфонічним оркестром Держтелерадіо України, де він працював артистом-гобоїстом і асистентом диригента. Упродовж цих літ відомим мистецьким колективом керували визначні диригенти сучасності: С.Турчак, В.Гнєдаш, І.Блажков, В.Кожухар, Ф.Глущенко, І.Гамкало, А.Власенко, С.Власов, С.Госачинський, А.Білошицький, Є.Дущенко, В.Сіренко, В.Здоренко та інші.
Робота під їх орудою стала для Михайла Севрука неоціненною творчою школою. В складі оркестру він виконував у концертах і для звукозапису музичні твори різноманітних авторів,  жанрів, епох. За його участю записано сотні годин музики для фондів Українського радіо і телебачення, безліч музичних тем і фонограм до кінофільмів на Київській кіностудії ім.О.Довженка. У 1991-1995 рр. разом з оркестром М.Севрук побував на гастролях у Німеччині, Іспанії, Португалії, Франції, Італії та ін., де давалися концерти у найпрестижніших залах європейських столиць.
Паралельно з оркестровою діяльністю Михайло Іванович працював викладачем першої Київської дитячої музичної школи ім. Я.Степового, а також викладачем класу гобоя в Київському музичному училищі ім.Р.Глієра. Серед його учнів - соліст Національного Академічного симфонічного оркестру України Г.Кот, соліст симфонічного оркестру Національної телерадіокомпанії І.Болбот, музиканти С.Кононов, А.Кисілєвський, С.Чистота, М.Любар, С.Виноградов, Ю.Кірпіков та інші.
Зарубіжні гастролі з оркестром водночас суттєво вплинули на подальшу життєву долю музиканта і педагога.  Адже на Заході він побачив зовсім інше ставлення до серйозної музики, до тих, хто її творить і пропагує, до музикантів, врешті, яких там цінують не лише на словах. І у 1995 р. митець, що мав чеський родовід, переїжджає до Чехії, де займається педагогічною, а також активною та плідною концертною діяльністю, даючи сольні концерти і виступаючи у складі камерних ансамблів. Він викладає у Празькому музичному коледжі, пише ряд методичних посібників, музикознавчих праць, етюдів і творів для гобоя, флейти, фортепіано, труби, камерних ансамблів, стає власним кореспондентом у Чехії московського журналу «Оркестр».
Проте не полишив Михайло Севрук міцних зв’язків з рідним краєм, час від часу перевідуючи рідних, друзів, які тут мешкають. Свідченням його любові і відданості рідній землі стали написані ним краєзнавчі дослідження і матеріали з історії та сьогодення Радомишльщини, про музичні здобутки і надбання наших краян. До своєї батьківщини він поринає у своїх віршуваннях. Тож митець повсякчас у творчому пошуку, розкриваючи нові й нові грані свого таланту.

Газета «Зоря Полісся», 8 лютого 2013 р.



Немає коментарів:

Дописати коментар