пʼятницю, 16 січня 2015 р.

З роду Альпертів


У Київському державному архіві зберігається справа за липень-серпень 1851 року про зловживання ремісничого старшини повітового міста Радомисля. З клопотанням про розслідування цієї справи до Київського губернаторства звернувся старшина Радомисльського єврейського товариства І.Альперт.
Рід Альпертів мав багато родинних гілок і був добре відомим у Радомислі на межі ХІХ та ХХ століть. Зокрема знаними були серед радомислян Аврум Альперт, що мав мережу текстильних крамниць, Фаня Альперт, яка тримала бакалійну лавку, Зісман Альперт, котрий торгував борошном. У списках Радомисльської жіночої гімназії за серпень 1918 року серед учениць підготовчого класу названо Хану-Манцю Альперт.
А от один з їхніх нащадків, що походив з родини, яка емігрувала з Радомисля до Америки, у другій половині ХХ століття уславився на увесь світ. У 1935 році у Лос-Анджелесі в родині Лейби Альперта народився син Герб. Його покликанням стала музика, якій він присвятив усе своє життя і завдяки якій став усесвітньо відомим музикантом-трубачем, керівником популярного оркестру, композитором, успішним продюсером, власником однієї з найзнаніших фірм грамзапису.
Наразі на єврейському цвинтарі Радомишля про радомишльські корені Альпертів нагадує одне з поховань, на якому зазначено:
«Альперт Ш.А. (1888-1955). Любій матусі, бабусі й незабутньому другові від скорботних дітей та онуків»…



Газета «Зоря Полісся», 16 січня 2015 р.


Немає коментарів:

Дописати коментар