четвер, 28 липня 2022 р.

У Радомишлі він уже став своїм. І саме тут несподівано й трагічно обірвався його життєвий шлях

 

15 липня коло 14.30 в Радомишлі на перехресті вулиць Карпенка та Заводської сталась дорожньо-транспортна пригода. Як повідомили у відділі комунікацій ГУНП, потужна дафівська фура наїхала на велосипедиста, який у цей момент перетинав дорогу. 69-річний місцевий житель, який перебував за кермом двоколісника, зазнав важких травм та був ушпиталений до радомишльської лікарні. Однак, попри зусилля медиків, через кілька годин він помер у реанімаційному відділенні.

Потерпілим був Сергій Каленюк.

 

Новина про його трагічну смерть приголомшила й шокувала, у неї не хотілося вірити. Адже за тиждень перед тим дружньо зустрілися, посиділи, погомоніли, як завжди, обмінялися новинами та задумами. Я ще й подарував Сергію кілька книг з його «сакмівської»* тематики, що у мене припадали пилом, а йому були якраз у тему…  

Радомишлянином він став у 2014-му, коли з початком російської військової агресії в Україну залишив свій Сєверодонецьк і переїхав у Радомишль. Тут досить швидко освоївся, зокрема й у місцевому краєзнавчому середовищі. Попри те, що так само захоплено та ретельно досліджував «Придінцеве Порубіжжя», як називав Луганщину і Донеччину, зацікавився й минувшиною Радомишльського регіону. Поліський край – рідний для нього. Адже народився у стародавніх Горошках, котрі, щоправда, в радянську пору зідеологізувалися у Володарськ-Волинський, а родовід однієї з гілок пращурів йде з Радомишльщини – його мама (у дівоцтві Березівська) уроджена в Кайтанівці Радомишльської громади, там поховані й батьки та інша рідня.

Та й, як зізнавався у своїх спогадах, міг стати радомишлянином ще у 1960-ті: свого часу його батька майже «засватали» сюди гарною та перспективною творчою роботою. Але тоді – не склалося. Хоча вже коли переїхав у Радомишль, Сергій упізнав будинок, у якому родині Каленюка старшого надавали квартиру...

Вимушено «повернувшись на круги своя», Сергій Петрович зацікавився історією Радомишльщини, на деякі сторінки якої подивився свіжим поглядом, що подеколи підривав усталені догми й канони, спонукаючи місцевих краєзнавців вишукувати додаткові, але вже «залізобетонні» аргументи. Продукував нові цікаві ідеї та теми для пошуків. Зокрема особливий інтерес становили для нього перетини радомишльської минувшини з придінцевою. Як член Національної спілки краєзнавців з багаторічним стажем, брав участь у тутешніх краєзнавчих зібраннях, форумах. І не тільки, бо з приємністю долучався до всіх цікавих громадських, мистецьких подій, співпрацював з газетою «Зоря Полісся».




А ще – з цікавістю відкривав для себе, пізнавав і обстежував місцеві пам’ятки та околиці, лугові угіддя, лісові урочища та закутки, вивчав і збирав їхні дари, пропагуючи вже новий для себе край на інтернетних просторах. Вів, між тим, у мережі популярну історико-краєзнавчу сторінку, мав широке коло читачів та шанувальників як автор кількох цікавих краєзнавчих і пізнавальних книг.

На жаль, все це вже у минулому часі... Трагічна і нагла смерть перервала плідний життєвий шлях допитливого й непосидючого дослідника та пошуковця, чудового оповідача, прекрасного фахівця, ерудита, а передусім доброї людини, світлу пам’ять про яку берегтимуть і в Радомишлі.

 

*«Сліди на сакмі» – таку назву має започаткована Сергієм Каленюком фейсбучна сторінка, навколо якої він згуртував дослідників історії Придінцевого Порубіжжя.

 

 

Газета «Зоря Полісся», 29 липня 2022 р.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар