вівторок, 7 травня 2024 р.

Новосели на Старокиївській


Цей дзьобовий клекіт не сплутаєш ні з чим. Бо скільки себе пам’ятаю, уособлюється він з перемовинами лелек – давніх і неодмінних аборигенів нашого Поліського краю. Втім іменують їх на українських теренах також буслами, буськами, чорногузами. Тут для них – розкіш, особливо у річкових заплавах, де блакитне плесо окреслює не лише струмінь ріки, а й виблискує природними озерцями, що утворюються в більших чи менших западинках на заливних луговинах, болітцями в низовинних місцях, рукотворними ставками чи й бобровими загатами. Таки справжній рай лелекам та надійна гарантія мати упродовж сезону літування надійну поживу: і для себе, і для майбутнього потомства.

Про нього ці птахи дбають відразу після свого весняного повернення з вирію. «Старожили» повертають до власних гнізд, а молодята облюбовують і влаштовують для себе нові. Притому селяться зазвичай біля людей – на обламаних стовбурах дерев чи й жердинах, що їх спеціально зводять привітні господарі, облаштовуючи нагорі для зручності птахів колесо чи іншу подібну опору. Подеколи його мостили й на даху.

У сучасну технічну еру лелеки уподобали електричні стовпи. Тим часом, не заперечують проти такого житлового будівництва на своїх мережах і енергетики. Бо був свідком, як свого часу вони обладнали для лелек на стовпі спеціальну кліть, аби гніздо у ній краще трималося й не «розсипалося» та було віддалене від оголених металевих дротів. Остання небезпека нині відпадає, бо на зміну дротам дедалі частіше приходить ізольований кабель.

Пригадую з дитинства бабусине обійстя понад лугом у Чудині, де посеред двору стояла обрізана вгорі і всохла верба, куди зазвичай восени прилітала й мешкала тут пара буслів. Саме так їх іменували у нашій родині. Вони були тут таким собі членом сім’ї і всякчас подавали свій клекітний голос, зустрічаючи гостей.

Лелеки здавна вважаються добрими провісниками весни, що приносять з вирію (праслов’яни цим словом називали рай) «райські» звістки…

Коли одного нещодавнього весняного дня на подвір’ї зачув угорі неповторний звук від змахів та тріпотіння лелечих крил, а за ними привітальний клекіт, підвів погляд й побачив лелечу пару, що всілась… на комині. Птахи щось хазяйновито оглядали, приміряли. Мабуть, десь відчули й моє власне заперечення – мовляв, комин для гніздування не годиться, а, може, відреагували на свіжу кіптяву з димаря, що вказувала на небезпеку, тож потім перелетіли на сусідський дах, де теж деякий час оглядалися на гребені й щось планували.

Зрештою обрали собі під помешкання таки стовп, де й почали виплітати гніздо. Благо, гілляччя довкола вистачає. Проте сусід бідкався, хоча й лагідно та по-доброму, що підібрали гілочки, якими він прикрив від непроханих гостей засіяну грядочку. То нічого, приказував, покладу інші, хай собі селяться!

І за кілька днів лелеча родина стала офіційним мешканцем Старокиївської.

З Новосіллям!


 

 

Газета «Зоря Полісся», 10 травня 2024 р.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар