понеділок, 19 червня 2006 р.

Перепильнував...


Колишній санітар райлікарні Семен Петрович Новиченко довгий час був уособленням розвитку медичної галузі в місті і районі. 20-річним юнаком почав він у 1908 році свій трудовий шлях у нововідкритій тоді в Радомишлі на вулиці Бульварній (нині Шевченка) земській лікарні. І відтоді незмінно сумлінно виконував свою благородну місію на ниві охорони здоровя, незважаючи на будь-які соціальні потрясіння. Недарма ж був удостоєний звання «Відмінник охорони здоров’я».


Він часто розповідав цікаві історії з минулого, згадував колег, з якими доводилося працювати, і які свого часу в пору військових протистоянь революційної пори врятували йому життя.
Це було навесні 1920-го. Перед приходом до Радомисля польських військ Пілсудського хворих і поранених червоноармійців, аби врятувати від полону, було випущено з лікарні. За це Новиченка піддали тортурам.
Пораненого, його порахували за вбитого і віднесли до моргу. Тільки на третю добу санітари, що зайшли до приміщення, виявили свого колегу живим і негайно занесли до операційної. Майже місяць боровся він зі смертю. І невдовзі знову приступив до своїх обовязків.
Любив санітар розповідати один епізод, що стався з ним після вигнання з Радомисля гітлерівців у 1944 році. Час тоді був воєнний, тривожний. У навколишніх лісах рейдували угруповання ОУН-УПА, тому відповідні органи вимагали повсюдної пильності.
Якось уночі, коли С.Новиченко чергував у лікарні, до будинку підїхав легковик. З нього вийшло четверо, підійшли до дверей і гучно постукали, вимагаючи відчинити. Пильний черговий негайно зателефонував у міліцію та повідомив, що до приміщення прагнуть потрапити невідомі особи.
Відтак лікарню хутко оточила оперативна група (міліція в ту пору містилась неподалік) і затримала приїжджих. Після перевірки документів зясувалося, що одним із цих непроханих гостей був … тодішній міністр охорони здоровя УРСР.
- Я чекав прочуханки, - розповідав згодом санітар, - але міністр натомість потиснув мені дружньо руку та ще й пожартував на додачу…
А у 1958 році з нагоди 50-річчя роботи С.П.Новиченка в Радомишльській лікарні надійшло на його адресу з міністерства привітання.


Газета «Зоря Полісся», 19 червня 1996 р.


Немає коментарів:

Дописати коментар