четвер, 9 серпня 2007 р.

Мале – значить ближче


   Вустами великодержавних російських шовіністів нерідко українців презирливо називають «малоросами», а Україну відповідно – «Малоросією». Мовляв, це щось периферійне, неповноцінне і незначне. Проте філологи наводять зовсім протилежні значення цього слова. Зокрема відомий славіст-мовознавець Г.О.Хабургаєв, спираючись на древні слов’янські ономастичні традиції, стверджує, що «Мала» - це центральна, тобто основна Русь. Так, між іншим, було, коли Русь була обєднана навколо Києва, якщо звертатись до історичних витоків, а не вільних тлумачень. А Велика Русь означала зовнішні межі держави.
   Саме так тлумачаться різноманітні тотожні словоутворення, топоніми. Адже часто-густо вживаємо ми поняття «мала батьківщина», називаючи так близьке нам місце народження: село, місто, район, а є й «велика батьківщина» - край, країна, держава.
   Наразі за таких міркувань більш зрозумілими стають назви двох сіл Радомишльського району: Мала Рача і Велика Рача. Ототожнювати їх назви з розмірами недоречно. Та й тільки з другої половини ХХ століття, відколи у Великій Рачі утворилась центральна садиба колгоспу, що об’єднав ще й три сусідніх села, вона закономірно (з точки зору радянської соціально-економічної політики на селі) почала більше розвиватися.
   У давніші ж часи ці села були однаковими. У ХІХ столітті, приміром, обидві Рачі вважалися «деревнями» (тобто поселеннями, де не було церков), приписаними до Чудинської православної парафії, належали до різних поміщицьких маєтностей, мали приблизно однакову кількість жителів (400-450).
   А от назва «Рача» походить від слова «Раче», тобто – місцина, де водяться раки. Так здавна називалося велике болото, що містилося між Малою Рачею і Заболоттю.
    Звідси – Мала Рача є селом, розташованим ближче до Рачого болота, а Велика Рача – далі.
   Так що малорос цілком звучить гордо. Бо означає мешканця центру, ближньої і серцевинної частини держави, тобто – центральної Русі.


Газета «Зоря Полісся», 18 серпня 1993 р.

1 коментар:

  1. Велика справа відкривати людям СПРАВЖНЮ ІСТОРІЮ нашiх[ сел, міст, країни! Ми з братом намагаємось з"ясувати долю нашого дядька ст.лейтенанта Клименко Олексія Дмитровича, визволявшего це село і тяжко пораненого під час боїв в 1943р. Під час лікування в Малій Рачи Олексій за всю війну прислав одного єдиного листа батькам, в якому сповіщав про своє поранення, а також просив дозволу на одруження. Можливо, він одружився на місцевій дівчині. Нажаль ми більш нічого про нього не знаємо, - в травні 1944р. він пропав без вісті...Пошуки на сайтах МО РФ м.Подольска тільки додали питань:в повкових документах є інформація про нагородження Олексія за визволення Малої Рачи (орден Отечественной Войны Iстепени), а от коли загинув нічого не вказано (у травні 1944р.був виписаний зі складу повку) Тільки натрапили на інформацію що в саме цей час його повк перший зіткнувся з силами ОУН і у цього полку було зіткнення з частинам НКВС, яким він був приданий!?!Може є якась інформація з цього приводу.

    ВідповістиВидалити