неділю, 3 березня 2013 р.

Яскраві сторінки літопису

знаного не лише на Радомишльщині, а й далеко за її межами навчального закладу оживають зі сторінок книги «Радомишльський ліцей №1 ім.Тараса Шевченка», підготовленої до сторічного ювілею закладу його директором Євгеном ОРЕХІВСЬКИМ.


У далекому 1913 році у повітовому Радомислі почав ліцей відлік своїй історії спочатку з початкового земського училища, реорганізовуючись потому під час неодноразових освітніх реформ  у трудову семирічну, затим - середню, загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів. З 2003 р. - це ліцей, сучасний та престижний освітній заклад. І не лише за назвою.
Високу якість навчання ліцеїсти підтверджують неодноразовими перемогами у міжнародних, всеукраїнських, обласних предметних олімпіадах і конкурсах. Досвід роботи педагогічного колективу узагальнювався та розповсюджувався Міністерством освіти. Вчителі й учні ліцею повсякчас запрошуються до участі у різноманітних наукових конференціях, з’їздах, інших заходах і освітніх проектах та експериментах. Навчальний заклад підтримує тісні зв’язки з університетами Києва, Рівного, Житомира, Херсона, співпрацює з науково-виробничим комплексом «Полісся». За вагомий внесок у розвиток освіти і науки у 2009 р. Академія педагогічних наук визнала Радомишльський ліцей №1 ім.Тараса Шевченка лауреатом громадської акції «Флагман сучасної освіти України».
Про все це, тобто про минуле і сьогодення ліцею, що з 1924 року носить ім’я великого Кобзаря, про його символи, традиції і надбання, читач детально дізнається зі сторінок книги, що вийшла друком у Житомирському видавництві «Волинь» у популярній серії «Історія підприємств Житомирщини».
Розповідає видання, у  підготовці якого також брали участь викладачі ліцею І.Трубіна, Н.Повшедна, К.Комашко, про кращих своїх випускників і теперішніх учнів, педагогів. Серед них – заслужені працівники багатьох галузей, орденоносці, герої війни, науковці, митці, лауреати державних і галузевих нагород та відзнак. Книга багата ілюстраціями, має гарне поліграфічне оформлення, тож безумовно прислужиться усім, хто пов’язаний з цим освітнім закладом, й тим, хто цікавиться історією рідного краю.
А Радомишльський ліцей №1 ім.Тараса Шевченка тим часом продовжує свій славний літопис, долучаючи до нього нові примітні сторінки.
Спираючись на досягнення і здобутки попередників, спільними зусиллями теперішніх педагогічного, учнівського і батьківського колективів навчальний заклад впевнено крокує у майбутнє.

Газета «Зоря Полісся», 1 березня 2013 р.

Орехівський Є.Ф.  Радомишльський ліцей №1 ім. Тараса Шевченка:  100 років історії. (Серія «Історія трудових колективів Житомирщини».- Кн.24)
Історико-краєзначий нарис про історію, розвиток і сьогодення Радомишльського ліцею №1 ім.Т.Г.Шевченка. Прослідковується шлях розвитку цього навчального закладу від часів його утворення як міської школи (1913 рік) до наших днів.
Житомир: “Волинь”, 2012. — 92 с., 171 іл., 150 прим.
ISBN 966-7390-04-07 серія)                                                                      ББК 74.03 (4Укр – 4 Ж)
ISBN 978-966-690-147-0                                                                                                            0-63

Немає коментарів:

Дописати коментар