середу, 1 липня 2015 р.

Ставки змінили не лише назву

 

Стародавні Ставки змінили у 2015-2016 роках не лише наймення, позбувшись назви Леніне, під якою жили, починаючи з 1924-го, впродовж дев’яти з лишком десятиліть. 20 травня 2015 року за повернення селу його історичного імені одноголосно проголосувала сесія сільради, а 4 лютого 2016-го відповідну постанову ухвалила Верховна Рада України.

На хвилі національно-історичного відродження ставчани визначили для села й новий символ та орієнтир, встановивши в червні 2015 р. пам’ятник Т.Г.Шевченку – національному генієві і пророку українців. Звели його коштом ТОВ «Радомишльська овочева компанія». Погруддя Кобзаря виготовив відомий скульптор Влад Волосенко, котрий тут мешкав і мав свою творчу майстерню.

Як розповів митець, над бюстом Шевченка він працював у буремні дні Майдану, відтак саме ці трагічні й водночас величні події втілилися у відтворений ним образ поета – гордий, вольовий, нескорений і водночас суворий.

Тож нагадуватиме Тарас тепер своїм ставецьким односельцям, «чиї сини» вони, «яких батьків», аби більше не забували, що «в своїй хаті своя правда, і сила, і воля».

 


«Наш Радомишль», 1 липня 2015 р.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар