пʼятницю, 4 вересня 2015 р.

Грані надбань пошуковця і майстра


У 2002 році побачила світ книжка Геннадія Цвіка «Історія Радомишля», що стала по суті першим друкованим виданням, присвяченим історичному життєпису нашого стародавнього міста. Звичайно, будь-яка історична чи краєзнавча праця приречена на подальше оновлення. Адже і життя не стоїть на місці, і дослідження минувшини додають нових відкриттів й доповнень до літопису.
Та й, власне, те, що повоєнний період радомишльської історії у першій праці краєзнавця умістився лише в три сторінки, вже саме по собі натякало на потребу розширення її обсягів.
І за тринадцять літ, що минули, історик (а Г.Цвік  працює вчителем історії та права Радомишльської гімназії) значно доповнив літопис історичного минулого рідного міста. Дещо зі своїх досліджень він, як член Національної спілки краєзнавців України і голова районного об’єднання товариства «Просвіта» ім.Т.Шевченка, публікував у районній газеті «ЗоряПолісся», виносив на науково-краєзнавчі конференції, у яких брав участь. Це промовисто засвідчило друге – виправлене і доповнене видання «Історії Радомишля», яке у серпні 2015-го побачило світ.


У програмі урочистостей з нагоди Дня незалежності помітне місце посіла презентація книжки, що відбулась за участю городян, громадськості у районному Будинку культури.
Як зазначила ведуча заходу завідувачка міської бібліотеки Катерина Гарбаренко, книжка напевне знайде належне місце у кожній бібліотеці нашого регіону, і не лише громадській, а й особистій. Притому, що розрахована вона на читачів різного віку. Адже цілком закономірне прагнення кожної свідомої людини знати витоки й корені не лише свого роду, а й рідного краю, міста чи села.
Розповідаючи про «Історію Радомишля», бібліотекар Ольга Завіна звернула увагу присутніх на чималий обсяг книжки – 382 сторінки. У порівняно з першим виданням він зріс більше, ніж утричі, умістивши значно розширені відомості до восьми розділів. Ними охоплено зокрема «сиву давнину», що дійшла до нас завдяки археологічним знахідкам, літописним згадкам, легендарним переказам, історичні періоди литовсько-польської доби та російського імперського панування. Значна увага приділена автором національно-визвольній боротьбі українського народу у 1917-1921 і наступних роках. Докладно, і притому під різними кутами зору, висвітлено радянський період, його замовчувані раніше сторінки, у тому числі й події Другої світової війни, повоєнного часу.
Примітно між тим, що у розповідях про повоєнний Радомишль, як свідчать наведені посилання на першоджерела, дослідник послуговувався переважно газетним архівом «Зорі Полісся». Тож це є переконливим підтвердженням, що публікації районки, попри певні ідеологічні нашарування в різні періоди її виходу, сповна були і залишаються віддзеркаленням подій у місті й районі.
Звичайно, слід віддати належне авторові за величезні пласти «перелопаченого» матеріалу, не лише газетного, а й архівного, книжкового, довідникового, свідчень краян. І слова вдячності за краєзнавчу працю з високою оцінкою книжки висловили Геннадію Цвіку редактор видання, краєзнавець Валерій Косенко, кандидат історичних наук, доцент Житомирського Національного агроекологічного університету Геннадій Махорін, кандидат історичних наук, член правління обласної організації Спілки краєзнавців Василь Тимошенко, голова обласної організації товариства «Просвіта» ім.Т.Шевченка Святослав Васильчук, письменник і правозахисник Василь Овсієнко, голова районної ради Віктор Міхненко, міський голова Олександр Ткачук, директор Радомишльського ліцею №1 ім.Т.Шевченка Євген Орехівський, член правління столичної громадської організації «Земляцтво житомирян» Валерій Фісун, депутат міської ради Василь Забігайло, науковий співробітник Інституту археології НАН України Олеся Кононенко.
Напевне підтримають добрим словом книжку й читачі, котрі її читатимуть. Бо, власне, будь-яку друковану працю потрібно читати, саме в цьому й полягає її призначення. І не лише, щоб збагатитися знаннями та пізнаннями, а й висловити авторові свої відгуки, пропозиції або навіть зауваження. Адже жоден дослідник не застрахований від помилок чи неточностей. Є вони і в працях Г.Цвіка.
Наразі друге видання «Історії Радомишля» спонукатиме до подальших краєзнавчих досліджень нашої давнини. Як і перше. Адже за тим прикладом прийшли до нас згодом книжка Людмили Гладиш «Радомишль. Ключі від міста», чотиритомник «Незгасний вогонь пам’яті», підготовлений авторським колективом, очолюваним доброї згадки Петром Жудрою.
Та й Геннадій Цвік свої краєзнавчі дослідження примножує. У новій його книжці висвітлено історію міста до 1991 року, тобто до здобуття Україною незалежності. Соціально-економічні характеристики теж переважно обмежуються 1980-ми роками. Певно, це є черговим своєрідним натяком автора, що продовження історичного літопису Радомишля безумовно буде.
Завершуючи розповідь про презентацію видання, не можна не згадати про колоритне мистецьке обрамлення дійства. Музичні історичні ілюстрації натхненно виконав талановитий юний радомишльський бандурист Дмитро Швець, привернула увагу присутніх виставка краєзнавчої літератури, підготовлена міською бібліотекою. А ще одну грань таланту Геннадія Цвіка продемонстрував представлений доробок його різьблених робіт по дереву. І примітно, що тематика виробів тісно пов’язана з історичними й краєзнавчими уподобаннями художника і пошуковця, котрий свою любов до рідного краю промовисто доносить землякам пером та різцем.


Книжку «Історія Радомишля» представляє автор - Геннадій Цвік.


З «Історією Радомишля» знайомляться Василь Овсієнко та Святослав Васильчук.

Світлини Валерія Косенка.

Газета «Зоря Полісся», 4 вересня 2015 р.


Немає коментарів:

Дописати коментар