пʼятницю, 19 вересня 2014 р.

Від прадавніх джерел, від землі рідної черпає свої творчі ідеї самобутній гурт «TERRA»

 

5-7 вересня 2014-го у Кам’янці-Подільському відбувся четвертий міжнародний фестиваль вуличного мистецтва «Республіка», що цього року проходив під гаслами «Мистецтво - наша зброя», «Україна єдина» та «Схід і Захід разом» і став помітною музичною подією. На концертах побувало понад п’ять з половиною тисяч глядачів. Разом з українськими виконавцями на фестивальних сценічних майданчиках виступали колективи з Німеччини, Білорусі, Молдови. Серед учасників фестивалю були такі відомі гурти, як Скрябін, Behind the Masquerade, Мотор’ролла, Тінь Сонця, Чумацький Шлях, Роллікс.

І приємно, що у числі тих, хто склав компанію цим популярним музичним командам, був представник Радомишльщини - гурт «TERRA».

 Ансамбль цей, утворений в Будинку культури села Леніне, що має історичну назву Ставки, Василем Волівачем, порівняно молодий. Проте вже не раз виступав перед земляками на різних майданчиках. Нещодавно, приміром, музики органічно доповнювали своїм співом презентацію доробку учасників живописного пленеру, що проходив у відроджуваному в цьому селі старовинному маєтку Вангенгеймів. Брав участь гурт у святкових заходах, що відбувалися в музейному комплексі «Замок «Радомисль». Його композиції знаходять свого слухача в інтернет-мережах. Власне, звідти й дізналися про колектив організатори фестивалю «Республіка», запросивши музикантів з давнього поліського села до участі в цій мистецькій акції.

Примітною ознакою ансамблю «TERRA» є використання старовинних українських інструментів – двох кобз, козобаса та старосвітської бандури. Їх власноруч виготовив сам В.Волівач.

Перший колектив такого спрямування талановитий музикант створив ще 2007 року під назвою «Етнік-Терен». Той ансамбль теж дістав і відзнаки, і визнання, та його учасники з різних причин разом не втрималися. Відтак у 2013-му утворився по суті новий гурт. Тож і назву він теж узяв собі нову.

Олександр Борисенко починав разом з Василем ще у «Етнік-Терені». Нині музикант дедалі більше вдосконалює свою майстерність.

Головним голосом гурту стала вокалістка Анастасія Ковальчук, саме своєрідна манера її співу надає пісням ансамблю оригінального і неповторного звучання. Настя, до речі, родом з Кам’янця, тож з приємністю виступала на фестивалі перед земляками. 

Радомишлянин Павло Довбня раніше був рокером. Проте зізнався, що, освоївши старовинну кобзу, відкрив для себе незнаний раніше музичний світ, певною мірою навіть змінив своє світобачення.

Долучився до колективу досвідчений музикант Сергій Бедров, що нині працює на Радомишльщині в одній з підприємницьких структур. Свого часу він грав на барабанах у відомому професійному гурті «Мальви». Відтак допомагає в становленні молодого колективу.

Та головним натхненником ансамблю є Василь Волівач. Значну частину репертуару гурту становлять його авторські пісні. Серед них – уже відомі слухачам балади «Ой, летів же сокіл», «Наша Україна», нові твори - «Шевченківська родина», композиція за уривком з поеми самодіяльної поетеси Галини Римар з Борщева. Їх колектив виконував і у Кам’янці-Подільському.

До слова, кожен гурт, що брав участь у фестивалі «Республіка» («TERRA», звісно теж), віддав відсоток з гонорару на потреби української армії та реабілітацію поранених на сході українських вояків. А у Радомишлі музики гурту «TERRA» долучилися до благодійних концертів, що проходили на Соборному майдані міста, на майданчику біля «Острова», на яких було зібрано більше 14 тисяч гривень для шпиталю, де лікуються поранені учасники АТО.

Не менш важливо, зазначає Василь Волівач, підняти нині дух людей, їх патріотичні почуття, щоби почувалися вони єдиними і згуртованими. Саме до цього  ми й прагнемо своїми виступами.

І ще одним визнанням музичного ансамблю «TERRA» стало присвоєння колективу обласним управлінням культури звання народного. Саме від народу, від його прадавніх джерел, від землі рідної черпає свої творчі ідеї самобутній гурт, бо ж недарма його назва з латини перекладається як земля. А висока відзнака безумовно також спонукатиме музикантів до мистецьких пошуків для творчого зростання.

 

Газета «Зоря Полісся», 19 вересня 2014 р.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар